FINLANDIA BLOGI:

Tyhjä lupaus yhteiskuntaopin tunnilla

Maailma muuttuu kovaa vauhtia. Muutoksen vauhti vain kiihtyy, eikä ”niin kuin aina ennenkin”-(ajatus)maailmasta ole kuin rippeet jäljellä. Tämä pätee myös suomalaiseen eläkejärjestelmään. Aikoinaan koulun yhteiskuntaopin tunnilla saimme lupauksen, että eläkkeemme tulee olemaan 60 prosenttia viimeisestä palkastamme. Eläkeikääni on vielä aikaa, mutta jo nyt voin todeta, että se lupaus oli tyhjä.

"Oman varautumisen tarve on kasvanut ja kasvaa väistämättä."

Eläkejärjestelmämme on rakennettu aikana, jolloin huoltosuhde – työssäkäyvät vs. ei-työssäkäyvät – oli terveellä pohjalla. Nykytilanteessa huoltosuhde on jotakin aivan muuta. Väestömme ikääntyy hurjaa vauhtia. Siksi on selvää, että tilanne on eläkejärjestelmämme osalta kestämätön.

Suomalaisen-hyvinvointiyhteiskunnan-perustana-on-huoltosuhde
Mitä asialle voi tehdä? Eläkkeitä voi pienentää tai työuria pidentää, mutta ei loputtomiin. Siksi jokaisen oman varautumisen tarve on kasvanut ja kasvaa väistämättä. Meidän tehtävämme onkin välittää viestiä, jota poliitikot eivät halua kertoa: varaudu itse oman ja läheistesi tulevaisuuden turvaamiseksi, ja aloita varautuminen mahdollisimman pian.

Mutta se uhkakuvista. Hyvä uutinen on, että omaan tilanteeseensa todella voi varautua ja vaikuttaa.

Yrittäjälle tarjolla lukuisia vaihtoehtoja

Finlandia tekee työtä erityisesti yrittäjähenkisiä ihmisiä varten. Kymmenet tuhannet tapaamiset yrittäjien kanssa viimeisimmän 20 vuoden aikana ovat antaneet meille käsityksen siitä, miten Suomi makaa yrittäjän näkökulmasta. Olemme olemassa Oman elämänsä pomoja varten. Ihmisiä, jotka ottavat vastuun omasta tulevaisuudestaan. Nämä ihmiset ovat usein yrittäjiä. Hienosäädämme ja kasvatamme palvelutarjontaamme jatkuvasti kohderyhmäämme ajatellen. Jos kentältä kuuluu selvää viestiä uusista tarpeista, reagoimme nopeasti.

Yrittäjän elämä koostuu monenlaisista sidosryhmistä, jotka mahdollistavat monipuolisen tulevaisuudensuunnittelun. Muuttujia on monia, mutta myös mahdollisuuksia. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että oma tilanne kannattaa kartoittaa mahdollisuuksien suhteen ajoissa.

Oman elämänsä pomo -teema onkin tänä päivänä ajankohtaisempi kuin koskaan.

30.9.2020

Pertti.jpgPertti Makkonen
asiakkuusjohtaja, Finlandia Group Oyj
p. 040 571 2000
pertti.makkonen@finlandiagroup.fi