ÄLÄ LAINAA PANKILLE - laita rahasi tuottamaan

Suomalaisilla makaa tuottamattomilla pankkitileillä valtavat määrät euroja. Suomen Pankin tilastojen mukaan määrä on 81 miljardia euroa, keskikorolla 0,32 %. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 14 700 euroa jokaista suomen kansalaista kohti vauvasta vaariin.

Talletuspotti on tietenkin jakautunut hyvin eriarvoisesti eli valtaosalla suomalaisista ei ole 15 000:tä euroa sukanvarressa. Yleisesti sanotaan, että henkilöllä pitäisi olla parin kuukauden palkan verran vararahastoa pahan päivän varalle eli tällöin pankkitilipotin määrän pitäisi olla noin 20,5 miljardia euroa (20–64-vuotiaat mediaaniansiolla 3 200 euroa/kk). Ylimääräistä on siis noin 60 miljardia euroa.

Miksi haluamme makuuttaa tileillä hirvittävät määrät varoja käytännössä nollatuotolla? Vaikea keksiä järkevää vastausta kysymykseen. Yhtenä syynä voi olla se, että alan ammattilaiset eivät osaa tarjota asiakkailleen hyviä vaihtoehtoja talletusvaroille. Tai pankit eivät halua tarjota vaihtoehtoja aktiivisesti.

Pankeille halpa raha kelpaa, koska pankki saa taseeseensa talletusvaroja nollalla prosentilla. Pankin siis pitää yrittää sijoittaa talletusvarat eteenpäin yli nollaprosentin tuotolla, jotta pankkitoiminta olisi kannattavaa. Tämän nyt ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa. Pankille nollakoron talletukset ovat siis kannattavaa liiketoimintaa, mutta tallettajalle tuottamatonta säästämistä.

Suomalaisten riskisietokyky on aivan eri tasolla esimerkiksi naapuriimme Ruotsiin verrattuna, jonka finanssimarkkinat ovat huomattavasti kehittyneemmät. Ruotsalaiset sijoittavat aktiivisesti rahoitusmarkkinoihin ja kartuttavat siten varallisuuttaan. Hyvänä esimerkkinä on heidän eläkejärjestelmänsä, jossa jokainen eläkkeensaaja voi määritellä riskitasonsa, miten omat eläkevarat sijoitetaan. Eli näin ”pakotetaan” kansalaiset edes jossain määrin seuraamaan finanssimarkkinoita. Suomalaiselle helpoin tapa säästää on jättää säästöt tilille, kun ei oikein uskalleta muuallekaan sijoittaa.

Talletus- ja käyttötilikorot tulevat olemaan erittäin alhaiset pitkän ajan. Siksi talletusvaroille on turha toivoa minkäänlaista tuottoa. Positiivista toki on, että inflaatiota ei ole, eli ostovoima ei pienene, vaikka varat nollakorolla tilillä olisikin. Mutta kyllä meidän alan ammattilaisten pitää tarjota vaihtoehtoja talletusvaroille, jotta säästämisestä tulisi tuottavaa. Pankeista en niinkään tiedä, mutta me pankkiliiketoiminnan ulkopuolella toimivat sijoituspalveluyritykset haluamme etsiä vaihtoehtoja suomalaisille.

Tommi-Pietarinen-ja-yhteystiedot