Suomen tulevaisuus hämärän peitossa, 

 mutta maailma ympärillämme tuo valoa.


Suomi ikääntyy kovaa vauhtia ja samalla niin sanottu huoltosuhde heikkenee. Tämä tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä kolmea työssäkäyvää henkilöä kohti on yli neljä henkilöä työelämän ulkopuolella ja tilanne vain pahenee tulevaisuudessa. Tilanne on täysin kestämätön. Yhteiskunnallamme ei ole kerta kaikkiaan varaa pitää nykyisenlaista sosiaaliturvaa ja hyvinvointivaltiota yllä. Jokaisen meistä on enemmän ja enemmän otettava itse vastuu tulevaisuudestaan ja ennen kaikkea eläketurvastaan. Nykyisenlaista eläkejärjestelmää on mahdotonta ylläpitää ja vapaaehtoisen eläkesäästämisen arvo tulee entistä tärkeämmäksi. Meidän on jokaisen itse säästettävä eläkeiän varalle, jotta pystymme vanhuksinakin nauttia elämästämme. Säästäminen eläkepäivien varalle kannattaa aloittaa nyt eikä odotella…

Mihin sitten sijoituksiaan kannattaa kohdentaa? Maailma ympärillämme on isossa murroksessa. Silmään pistävää ovat megatrendit, jotka tulevat muokkaamaan maailman tasapainon toisenlaiseksi. Suurin trendeistä on Aasian keskiluokkaistuminen, joka on jo käynnistynyt ja tulee kiihtymään seuraavien lähivuosikymmenien aikana. Keskiluokkaisten ihmisten määrä tulee Aasiassa kuusinkertaistumaan seuraavan 15 vuoden aikana ja heitä on vuonna 2030 noin 3 miljardia, kun määrä tällä hetkellä on 500 miljoonaa. Muutos on valtava, kun ajattelee mitä tämä uusi 2,5 miljardin keskiluokkainen väestö elämältään haluaa. Käytännössä samoja asioita kuin me: parempia palveluita, ylellisyyshyödykkeitä yms. Muutos tuo mukanaan isoja mahdollisuuksia niille yrityksille, jotka jo nyt ovat vahvoja kotimarkkinoillaan, mutta joiden tulevaisuus, kasvu ja kannattavuus tulevat olemaan Aasiassa. Maailmantalouden tasapaino siirtyy länsimaista kohti Aasiaa, halusimmepa sitä tai emme.

Miten maapallomme sitten kestää tällaisessa murroksessa? Imetäänkö pallomme tyhjiin luonnonvaroista ja saastuuko ympäristömme elinkelvottomaksi? Siinäpä on miljoonan taalan kysymykset. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että luonnonvarojen kierrättäminen parantuu ja uudet teknologiat vaativat aina vain vähemmän ja vähemmän luonnonvaroja. Myös yhä isompi osa keskiluokkaisen henkilön kulutuksesta kohdentuu palveluihin. Eli eiköhän pallomme selviä tästäkin koettelemuksesta.

Sijoitusmielessä keskiluokkaistuminen tuo valtavia mahdollisuuksia, kunhan vain osaa valita ne oikeat yritykset, jotka hyötyvät ilmiöstä.

Tommi Pietarinen