Salkunhoitajan joulukirje

Päivän pituudesta sen tietää; joulu on taas lähellä. Joulu tarkoittaa monelle lahjoja, maittavaa ruokaa ja sukulaisia, ehkä jopa muutaman päivän lomaa. Salkunhoitajalle joulu on myös yhteenvedon aikaa. Tarkastellaan kulunutta vuotta samalla jo suunnitellen seuraavaa. Mistä vuosi 2015 sitten muistetaan?

Osakemarkkinoilla vuosi oli kaikkea muuta kuin hajuton tai väritön. Alkuvuodesta Euroopan keskuspankki aloitti massiivisen elvytyksen. Sijoittajat kiittivät ja kurssit nousivat Euroopassa pitkälti toistakymmentä prosenttia.

Kesällä sijoittajat saivat lomillaan taas seurata Kreikan lopulta surkuhupaista velkaneuvottelua kutakuinkin toivottomassa tilanteessa. Valtiovarainministeri Varoufakisin neuvottelustrategia peliteorioineen ei tepsinyt ja Kreikka joutui nielemään troikan vaatimukset. Kreikasta toivuttiin ja kurssit nousivat.

Seuraavaksi Kiinasta alkoi kantautua huolestuttavia uutisia talouskasvun osalta. Taas oli aika kotiutella voittoja. Kiinan huolet saivat myös Yhdysvaltain keskuspankin hermostumaan. Vastoin markkinoiden odotuksia FED ei nostanut korkoja syyskuussa, mistä markkinat vetivät johtopäätöksen, että maailmantalouden kasvu on vaarassa.

Lokakuussa markkinat päättivät, että ei tämä vielä tähän tyssää, ja kahden kuukauden aikana noustiin taas monilla markkinoilla toistakymmentä prosenttia. Jännitystä näyttää riittävän ihan vuosien viimeisille päiville saakka.

Miltä sitten näyttää tuleva sijoitusvuosi ja mitkä ovat päällimmäiset toiveet joulupukille? Lista voisi olla hyvinkin pitkä, mutta listaan vain tärkeimmät ja toivon, että pukki toteuttaisi kaikki.

Ensimmäinen toive pukille on piristyvä talouskasvu maailmalla. Euroopan orastava talouskasvu saisi ottaa kovemmankin loikan ensi vuonna, Yhdysvalloissa meno saisi jatkua vähintään nykyisellä tasolla ja Kiinassa kasvu voisi yllättää ja stabiloitua 7 %:n tasolle.

Toinen toive pukille on rautaiset hermot maailman keskuspankkiireille. Yhdysvalloissa korkoja pitäisi pikkuhiljaa nostaa talouskasvua vaarantamatta. Euroopassa ja Kiinassa elvytykselle riittää vielä tilaa, mutta varuillaan saavat olla, ettei tule luvattua liikaa.

Kolmantena toiveena pukki voisi rauhoitella Lähi-idän tilannetta, jotta homma ei pääsisi riistäytymään käsistä vaan pikemminkin lähentäisi Yhdysvaltojen, Euroopan ja Venäjän suhteita. Pitkittynyt joulumieli Lähi-idässä rauhoittaisi mukavasti myös Euroopan pakolaistilannetta ja pitäisi poliitikot ja äänestäjät rauhallisina. 

Nämä muutamat toiveet kun pukki vain täyttäisi, niin sijoittajilla olisi ensi vuonna mukava ja rauhallinen osakemarkkina tehdä pääomalleen tuottoa.

Hyvää ja rauhallista Joulua 

Kenneth-Ax-Yhteystiedot