Blogi: Miksi makuuttaa varojaan pankkitilillä?

Kotitalouksien talletusmäärä jatkaa Suomessa kasvuaan vaatimattomista tuotoista huolimatta. Maaliskuussa 2018 kotitalouksien talletusmäärä oli 88,2 miljardia euroa ja keskikorko vaatimattomat 0,13 prosenttia. Kun Suomen inflaatio on 0,8 prosenttia reaalituotto talletuksissa jää pahasti pakkaselle. Esimerkiksi 100 000 euron talletuksen reaalituotto on ollut viimeisen vuoden aikana -0,67 prosenttia, eli talletuksen ostovoima on pienentynyt 100 000 eurosta 99 330 euroon.

Ei voi muuta kuin ihmetellä miksi kansalaisemme makuuttavat varojaan tileillä? Toki ymmärrän, että pahan päivän varalle on hyvä olla likvidejä varoja, mutta tileillä on kyllä roppakaupalla varoja, joille ei vain yksinkertaisesti ole löydetty parempaa tuottokohdetta. Ovatko suomalaiset vain arkoja sijoittajina vai eivätkö pankit pysty tarjoamaan vaihtoehtoja? Molemmat pitävät varmasti paikkansa. Pankit näkevät asiakkaittensa rahaliikenteen ja ovat varmasti huomanneet, että yhä useammalla asiakkaallaan makaa pankkitilillään turhan paljon likvidejä varoja tuottamattomana.

Talletusvarat tärkeitä pankkien taseenhallinnalle

Mikseivät sitten pankit saa asiakkaitaan siirtämään varojaan tuottavimpiin kohteisiin? Jos jollakin asiakkaalla on maannut pankkitilillä vuosikausia suuret määrät varoja, eikä asiakas niitä omien puheidensa takia tarvitse käyttöönsä, niin miksi niitä ei sijoiteta tuottavammin. Varmasti pankit tekevät parhaansa talletusvarojen siirtämiseksi tuottavimpiin kohteisiin.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pankkien taseenhallinnan takia on erittäin tärkeää, että talletusvaroja on riittävä määrä, jotta luotonanto ei vaarantuisi. Eli kärjistäen, mikäli talletusvarojen määrä vähentyisi voimakkaasti, joutuisivat pankit lopettamaan luotonannon ja pahimmassa tapauksessa irtisanomaan lainojaan. Siihenhän eivät pankit missään nimessä halua ryhtyä. Eli yrittävätkö pankit kuitenkaan tarpeeksi ponnekkaasti etsiä talletusvaroille parempaa tuottoa?

Onneksi Suomessa on vielä muidenkin sijoituspalveluja tuottavien toimijoiden kuin pelkästään pankkien mahdollista toimia ja meidän pienempien toimijoiden velvollisuus on ravistella pankkisektoria tarjoamalla suomalaisille erilaisia sijoituskohteita ja vaihtoehtoja myös talletusvaroille. Luonnollinen siirtymä pankkitilisijoittajalle on siirtyä ensin korkorahastoihin ja pikkuhiljaa laajentaa sijoitusportfoliotaan muihinkin omaisuusluokkiin.

17.5.2018
Tommi-Pietarinen-ja-yhteystiedot