Kesän sijoittajakirje

Ensimmäisen vuosipuoliskon tultua kesäkuun lopussa täyteen, on sopiva hetki tarkastella, kuinka osakemarkkinat ovat kehittyneet kuluvan vuoden aikana.

Arvostustasoissa nähtiin heti vuoden alussa raju pudotus alaspäin raaka-aineiden hintojen laskun ja Kiinan talouskasvun hidastumisen seurauksena. Kevään mittaan osakekurssit elpyivät vuoden alun tasoilleen, ja kesään lähdettiin globaalisti tarkasteltuna vuoden alun tasoilta. Kesäkuun alussa markkinoilla oli nähtävissä useita eri tekijöitä, jotka toivat epävarmuutta markkinoille. Niin Yhdysvaltain keskuspankin mahdollinen koronnosto kesäkuussa kuin kesäkuun loppupuolella järjestettävät Espanjan parlamenttivaalit toivat harmaita pilviä sijoitusmaailman taivaalle.

Loppuen lopuksi osakemarkkinat eivät välttyneet kesän korjausliikkeeltä tänäkään vuonna, ja siihen suurin syyllinen oli Brittein saarilla juhannusaatonaattona järjestetty neuvoa antava kansanäänestys Iso-Britannian eroamiseksi Euroopan unionista (Brexit-äänestys). Äänestyksen tausta ulottuu vuoteen 2013, jolloin Britannian pääministeri David Cameron naiivisti ajatellen lupasi järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä. Eroamisella uhkaamalla Cameron pyrki saavuttamaan ääntenkalastelun lisäksi Britannialle paremman aseman EU:ssa. Joitakin viikkoja ennen Brexit-äänestystä eri tiedostusvälineiden tekemät kyselyt osoittivat eroamisen olevan jopa pysymistä todennäköisempi vaihtoehto. Äänestyksen lähestyessä EU:ssa pysyminen vaikutti kuitenkin todennäköisemmältä niin mielipidemittausten, eri investointipankkien näkemysten kuin vedonlyöntitoimistojen arvion mukaan. Jopa vahvasti EU:sta eroa ajanut UKIP – puolueen johtaja Nigel Farage vaikutti luopuvan toivosta ennen äänten laskun alkua.

Osakemarkkinoiden jyrkkä lasku - ja nousu

Moni ei ollut uskoakaan silmiään juhannusaaton aamuna uutisia lukiessaan, kun enemmistö äänistä oli laskettu ja Britannian eroaminen alkoi näyttää väistämättömältä. Myös osakemarkkinoille Britannian eroaminen tuli täytenä shokkina. Useilla osakemarkkinoilla nähtiin äänestystä seuranneen kahden päivän aikana historian suurimpiin lukeutuvia kurssilaskuja. Valuutoista myös Iso-Britannian punta heikentyi lähes 9 % euroa vastaan kahdessa päivässä. Brexit-äänestyksen jälkimainingit saivat aikaan myös toisen yllätyksen, kun esimerkiksi Iso-Britannian ja Yhdysvaltain osakemarkkinat palautuivat ripeästi äänestystä edeltäneille tasoilleen seuraavan muutaman päivän aikana.

Tapahtumaketju Britannian mahdollisen EU:sta eroamisen taustalla on kuitenkin vasta alkanut ja kukaan ei tiedä mitä vaikutuksia mahdollinen ero tuo tullessaan. Eroamisen keskiössä olleet henkilöt Cameron ja Farage ovat lukuisten muiden henkilöiden ohella eronneet toimestaan, ja jää nähtäväksi ketkä meneillään olevan tapahtumaketjun vievät päätökseen. Markkinoiden ensimmäisen olankohautuksen jälkeen saatiin myös ikävä uutinen, kun 7 Iso-Britanniaan rekisteröityä kiinteistörahastoa oli asettanut rahastoihinsa lunastuskiellon sijoittajien myyntipaniikin yltyessä. Yksi rahastoista oli tehnyt rahastonsa arvostukseen 17 %:n korjauksen alaspäin myyntiaallosta johtuen. Kiinteistörahastojen omistukset ovat erittäin epälikvidejä ja epälikvidin omistuksen negatiivinen puoli tulee esiin sijoittajatunnelman heikentyessä. Sumujen saarten tulevaisuuden näkymät ovatkin tällä hetkellä kaiken kaikkiaan sumuisemmat kuin pitkään aikaan.

 Finlandian uusien rahastojen onnistunut startti

Finlandia uudet rahastot Finlandia Laatuyhtiöt ja Finlandia 2030 aloittivat toimintansa kesäkuun alkupuolella. Molemmat rahastot ovat pärjänneet hyvin erittäin turbulenssissa markkinassa. Rahastot alipainottavat tällä hetkellä pankkisektoria vahvasti, mikä on ollut hyvä asia pankkisektorin ollessa suurimmassa paineessa Brexit-äänestyksen jälkeen.
Olemme myös lisänneet Iso-Britanniassa toimintaansa pyörittäviä yrityksiä, joilla merkittävä osa liikevaihdosta tulee ulkomailta. Nämä yhtiöt hyötyvät heikentyvästä punnasta, joka on kirjoitushetkellä menettänyt arvostaan jo lähes 15 % Yhdysvaltain dollaria vastaan Brexit-äänestyksen jälkeen. Hyötyminen heikkenevästä valuutasta näkyy yhtiöiden arvostuksessa, ja esimerkiksi Finlandia 2030 -rahastosta löytyvä Shire PLC on noussut jo yli 20 % edellä mainitulla ajanjaksolla.

 Aurinkoista kesän jatkoa salkunhoidosta toivottaen,

 Tomi Paavilainen

Tomi-Paavilainen-kuva-ja-yhteystiedot-3