Intiassa puhaltavat muutoksen tuulet

Osallistuimme helmikuun 15.–17. päivä Intian taloudellisessa keskuksessa Mumbaissa järjestettyyn sijoittajakonferenssiin. Tapahtuman esityslistalla oli puhujia maan huipulta saakka. Esiintyjiin lukeutuivat muun muassa Intian tiekuljetus- ja moottoritieministeri Nitin Gadkari, rautatieministeri Suresh Prabhu sekä energiaministeri Piyush Goyal.

Ministereiden lisäksi puhujalavalla nähtiin edustajia useista eri yhtiöistä. Viesti ja puheenaiheet olivat selvät kaikilla esiintyjillä: Intiassa tapahtuu merkittäviä muutoksia tulevien vuosien aikana. Päälavalla pidettyjen puheiden ja paneelikeskusteluiden lisäksi tapahtumassa oli läsnä 170 yrityksen edustajat, joiden kanssa sijoittajat pääsivät keskustelemaan. Tapasimme yhteensä 11 eri yrityksen edustajan ja aistimme suuria muutoksen tuulia.

Tapahtumassa oli havaittavissa selvää optimismia tulevaisuudesta, ja Intian voidaan olettaa jatkavan vahvaa kasvuaan tulevien vuosien aikana. Maan tavoitteena on kasvaa maailman neljänneksi suurimmaksi taloudeksi seuraavan 5 vuoden kuluessa, jolloin maa ohittaisi Euroopan jättiläiset Saksan, Iso-Britannian ja Ranskan taloutensa koossa. Kasvun vauhdin pystyi aistimaan helposti Mumbaissa. Esimerkiksi hotellin ikkunasta ulos katsoessa näki parhaimmillaan kahdeksan rakenteilla olevaa pilvenpiirtäjää, joiden katolla pyöri nosturi työn touhussa. 

Teitä rakennetaan kiihtyvällä tahdilla

Sijoittajakonferenssissa esiintyneiden ministerien puheet olivat erityisen mielenkiintoisia heidän korkean arvovaltaisuutensa vuoksi. Tieministeri Gadkari on saanut jo merkittäviä muutoksia aikaan virkakautensa aikana, mutta tavoitteet pidetään edelleen korkealla tasolla.

Maan teiden kunto on länsimaisittain tarkasteltuna vielä toistaiseksi lähinnä surkuhupaisalla tasolla, mutta muutos parempaan tapahtuu räjähdysmäistä vauhtia kasvaneiden investointien seurauksena. Tiet vaikuttavat erittäin paljon koko maan talouteen esimerkiksi ruuhkassa hukattujen työtuntien tai pilaantuneiden hedelmien muodossa.

Intiassa rakennettiin 2 kilometriä päivässä uutta moottoritietä ministeri Gadkarin aloittaessa virkakautensa. Tällä hetkellä vastaava lukema on 18 km per päivä, ja tavoitteeksi on asetettu hulppea 30 km per päivä maaliskuun loppuun mennessä. Myös maailman surkeimpiin lukeutuvaan onnettomuustilastoon on pyritty vaikuttamaan teiden laadun parannuksilla. Vuonna 2014 Intiassa kuoli 140 000 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, mikä tarkoittaa 16 kuolonuhria jokaista tuntia kohden. Tavoitteena on puolittaa kuolonuhrien määrä seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Uusiutuva energia houkuttelee investointeja

Energiaministeri Goyal puolestaan toi esille uusituvan energian tulevaisuuden mahdollisuudet. Uusiutuva energia houkuttelee ministeriön arvion mukaan miljardin Yhdysvaltain dollarin investoinnit ulkomailta seuraavan viiden vuoden aikana. Suomalaisista yhtiöistä esimerkiksi Fortum on aistinut kasvumahdollisuuden Intiassa, ja on mukana kehittämässä maan aurinkoenergiaa.

Myös tuulienergiaan tehdään merkittäviä investointeja, mutta kivihiilen merkitystä maalle ei voi sivuuttaa. Intiassa elää edelleen sähköttä noin 240 miljoonaa kansalaista, joiden asunnot on tavoitteena liittää sähköverkkoon. Sen myötä energiantarve kasvaa merkittävästi. Intian maaperässä on mittavat varannot kivihiiltä ja kasvavan energiatarpeen tyydyttämiseksi myös kivihiilen louhinta tulee edelleen jatkamaan kasvuaan.

Mumbaissa järjestettiin sijoittajakonferenssin kanssa samaan aikaan myös Make In India -tapahtuma, jolla pyritään houkuttelemaan maahan ulkomaisia investointeja. Tapahtumaan osallistui myös Suomen pääministeri Juha Sipilä. Pääministerillä oli mukanaan yritysvaltuuskunta, johon kuului edustajia 17 suomalaisesta yrityksestä ja organisaatiosta.

Suomalaiset yritykset olivat ympäristöteknologia-, IT-, terveys- ja hyvinvointipalvelu- sekä koulutustoimialoilta, joissa on kaikissa valtavat kasvumahdollisuudet Intiassa. Haasteita toki riittää vielä maan alhaisesta kehityksestä johtuen. Make In India -tapahtuman iso tapahtumalava syttyi tuleen kesken lavalla käynnissä olleen tanssiesityksen, jolloin esiintyjät ja arviolta 30 000 ihmisen yleisö pakenivat kirjaimellisesti henkensä edestä tapahtumapaikalta. Onneksi onnettomuudesta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Tomi-Paavilainen-kuva-ja-yhteystiedot-3