Finlandia-tutkimus: harva varautuu eläkepäiviin

Tutkimus: Suomalaiset uskovat tarvitsevansa säästöjä eläkepäiviin, mutta harva varautuu

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista arvioi tarvitsevansa eläkesäästöjä yli 50 000 euroa, kertoo suomalaisten eläke- ja vaurastumissuunnitelmia käsittelevä kyselytutkimuksemme. Silti noin puolet kyselyyn vastanneista ei ole varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti mitenkään. Varautumattomuutta ei selitä edes usko yhteiskunnan huolenpitoon, sillä enemmistö uskoo yhteiskunnan tarjoamien palveluiden supistuvan eläkeikään mennessä.

Finlandia Group selvitti viime vuoden lopulla suomalaisten eläke- ja vaurastumissuunnitelmia. Tutkimukseen osallistui 1 000 suomalaista.

Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa arvioi tarvitsevansa säästöjä eläkepäivien varalle yli 50 000 euroa. Kuitenkin noin puolet kertoo, ettei ole varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti. Erityisesti naiset varautuvat eläkkeeseen miehiä harvemmin.

– Huomionarvoista on, että varautuminen yleistyy yli 50-vuotiaiden keskuudessa, kun eläkeikä alkaa tulla konkreettisemmaksi. Tässä ikäryhmässä jo 66 prosenttia on varautunut eläkkeelle jäämiseen taloudellisesti. Ihmisten olisi kuitenkin hyvä havahtua tarpeeksi ajoissa miettimään näitä asioita, jotta varautuminen olisi helpompaa, kertoo Finlandia Groupin toimitusjohtaja Mika Manninen.

Suomalaisille suosituin tapa huolehtia eläkepäivien taloudesta on tutkimuksen mukaan omaan asuntoon sijoittaminen. Noin neljäsosa kertoi maksaneensa asuntolainaansa reippaasti pois.

– Eläkeikään mennessä velaton asunto on perinteisesti ollut suomalaisille tärkeä asia. Tämä toki takaa pienemmät asumiskustannukset, mutta ei tuo lisätuloja, kuten muut sijoitukset. Onkin positiivista, että 21 prosenttia kertoo sijoittaneensa varojaan siten, että ne tuottaisivat tuloja eläkepäiviin mennessä. Lisäksi 20 prosenttia on laittanut rahaa säästöön, kuten eläkesäästötilille, kertoo Manninen.

"Vastaajista peräti 85 prosenttia uskoi lakisääteisten eläkekertymien olevan riittämättömiä."

Enemmistö uskoo julkisten palveluiden supistuvan

Vastaajista peräti 85 prosenttia uskoi lakisääteisten eläkekertymien olevan riittämättömiä eläkeiän menoihin. Lisäksi miltei yhdeksän suomalaista kymmenestä uskoo, että yhteiskunnan tarjoamat palvelut tulevat supistumaan. Myöskään omien lasten apuun ei luoteta, sillä vain 3 prosenttia uskoo lastensa huolehtivan vanhemmistaan eläkeiässä.

– Usko yhteiskunnan palvelukykyyn ja myös perheen tukeen näyttää kokeneen kovia. Tämä selittää sen, miksi säästöjä uskotaan tarvittavan, mutta ei sitä, miksi näin ei sitten kuitenkaan tehdä, Manninen sanoo.

Tutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n verkkopaneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Kyselytutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset ja siihen vastasi 1 000 ihmistä. Tutkimuksen lähtöotos oli kansallisesti edustava. 

 Lisätiedot:

MIKA-MANNINEN-YHTEYSTIEDOT
tutkimus3_1
tutkimus3_1
tutkimus3_2
tutkimus3_6
tutkimus3_4
tutkimus3_7