FINLANDIA BLOGI

YRITYSRAHOITUKSEN PULLONKAULAT

Maailma muuttuu. Pk-sektorin rahoituksen kulta-aikaa elettiin 90-luvun laman jälkeen. Massiivinen lama oli selätetty, samoin poikkeuksellisen korkeiden korkojen ajat. Talous lähti kasvamaan 90-luvun puolivälissä. Ne jotka selvisivät lamasta, näkivät lainarahan hinnan laskevan asteittain seuraavien 12 vuoden ajan. Talous kasvoi ympäri maailman, ja pk-sektori pääsi nauttimaan poikkeuksellisen hyvästä kasvuympäristöstä. Korot olivat järkevällä tasolla finanssikriisiin asti ja rahoitusjärjestelmä toimi hyvin.

Finanssikriisin jälkimainingit ovatkin olleet jotain aivan muuta aikaa ainakin pk-sektorin rahoituksen näkökulmasta. Pankkien vakavaraisuussäätelyn kiristyminen kriisien myötä vaikutti salakavalasti pk-yritysten rahoitusmahdollisuuksiin. Kun oltiin totuttu myöntyviin lainakyselyihin, yhtäkkiä 2010-luvun alkupuolella alkoikin kuulua ei-vastauksia. Tässä vaiheessa yrittäjien suupielet kääntyivät alaspäin ja monet kokivatkin muutoksen yllätyksenä. Ei-vastauksien taustalla vaikutti pankkien uusi lisääntynyt sääntely, mitä oli vaikea ymmärtää, kun ei siitä oikein lehtiäkään lukemalla saanut tolkkua. No mistä siinä sitten oli kysymys?

Finlandia-group-factoring-3

Riskiarvioinnit uusiksi

Hyvin pitkälti yksinkertaistaen, ei-vastaukset johtuivat siitä, että pankit joutuivat hinnoittelemaan pk-sektorin riskit uudella laskukaavalla. Laskutoimenpiteen tulos näytti pk-sektorin riskien olevan huomattavasti korkeammat kuin mihin oli totuttu 2000-luvun alkupuolella aina finanssikriisiin saakka. Tämä tarkoitti sitä, että riskin vastapainona pankkien pk-sektorilta saatavat palkkiot ja korkomarginaalit olivat liian pienet ja söivät pankkien kannattavuutta sijoittajien näkökulmasta. Pankeilla oli pari vaihtoehtoa: nostaa marginaaleja voimakkaasti tai antaa läjäpäin ”ei kiitos” -vastauksia. Lopputulos oli varmaan kombinaatio näistä.

Syntyi pullonkaula pk-sektorin rahoitukseen. Etelä-Euroopan velkakriisin jälkeen ollaankin menty samassa maailmassa aina tähän päivään saakka. Pankit joutuvat tarkkaan miettimään kenelle rahaa myöntävät ja millä ehdoilla. Samaan aikaan on käynnissä pankkien digitalisaatioprojekti, minkä vuoksi yrittäjällä ei edes välttämättä ole pankissa kontaktihenkilöä.

Pidentyneet maksuajat hiertävät

Useimmilla asia jää jo tähän tapaamisen järjestämisen hankaluuteen. Mutta jos esteestä pääse yli, asia menee eteenpäin pankissa ja jos rahoitus loppujen lopulta myönnettäisiinkin, niin aikaa on ainakin kulunut toista kuukautta. Useimmille akuutein rahan tarve onkin jo ohi ja jäljelle jää käyttämätön laina. No hyvähän se on pitää ”seuraavan” pahan päivän varalta, kunhan kuluja ei mene nostamattomasta lainasta.

Yrittäjän näkökulmasta 2010-luku on siis näyttäytynyt ainakin vaikeutuneena lainarahan saantina ja vaikeutena tavata niitä pankki-ihmisiä, joiden kanssa on tottunut tekemään töitä. Samaan aikaan pk-yrittäjiä on kiusannut suurten yritysten löperö maksukäyttäytyminen ja alihankkijoiltaan vaatimat pidentyneet laskujen maksuehdot. Pk-yrittäjä onkin usein puristuksessa, kun huomattavasti suurempi ostajayritys vaatii jopa kolmen kuukauden maksuehtoa tilaamilleen tuotteille tai palveluille ja uhkaa tahtoon taipumatonta tavarantoimittajan tai palveluntarjoajan vaihtamisella.

Finlandia Factoring – pullonkaula auki

Viime aikoina olemmekin halunneet tuoda nämä ongelmat keskiöön ja tarjota yritysasiakkaillemme avaamaani kauhukuvaan ratkaisua. Rahoitus on jokaiselle yrittäjälle jokapäiväinen asia, ja sen saanti on elintärkeää kassanhallinnan näkökulmasta. Haluamme auttaa yrittäjäasiakkaitamme paitsi sijoitusasioissa myös akuuteissa kassanhallintaan liittyvissä rahoitusasioissa. Ja autamme kasvotusten: tapaamme asiakkaitamme henkilökohtaisesti, missä ja milloin heille parhaiten sopii.

Olemme kehittäneet omia toimintamallejamme ja tuotevalikoimaamme kassanhallintatuotteeseen niin, että voimme antaa asiakkaillemme nopean päätöksen päivittäisten laskujen rahoittamiseen Finlandia Factoring -laskurahoituspalvelun kautta. Uusi palvelu Finlandian tavanomaisella henkilökohtaisella palvelulla helpottaa pk-yrityksen kassanhallintaa ja mahdollistaa joustavammat maksuajat myös heidän loppuasiakkailleen.

29.5.2019
Mikko-Korkala-Yhteystiedot