Tässä blogissa esitellään Finlandia Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen sijoituskohteina olevia yksittäisiä yhtiöitä. Finlandia Rahastoyhtiön osakerahastoja ovat Finlandia 2030 ja Finlandia Laatuyhtiöt.

FINLANDIA BLOGI

WALT DISNEY COMPANY: LÄHES SATA VUOTTA KASSAMAGNEETTEJA

Valkokankaalle heijastetaan mustavalkoista kuvaa, jossa housuihin pukeutunut hiiri rakentaa erilaisten eläinten avustuksella itselleen lentokoneen. On vuosi 1928. Erinäisten tapahtumien jälkeen hiiri voittaa maan vetovoiman ja lähtee lentoon, aivan kuten lähti animaation tehneen Disneyn tarina. Kyseessä on luonnollisesti Mikki Hiiren ensi esiintyminen valkokankaalla. Kyseisen lyhytelokuvan myötä Disney teki läpimurron animaatioillaan, ja seuraavina vuosina julkaistut elokuvat sinetöivät animaatioiden aseman suosittuna teatteriviihteenä. Vuonna 1937 Disney studio teki maailman ensimmäisen koko illan värianimaatioelokuvan Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja vahvisti asemaansa Hollywoodin suurimpana itsenäisenä elokuvatuottajana.

TV- ja elokuvaviihteen saralla on tapahtunut paljon animaatioelokuvien syntymisen jälkeen, mutta Disney jatkaa edelleen dominointiaan. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu nykyään huvipuisto- ja kuluttajatuotesegmenttiin, joista kertyy noin 40 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, sekä media-, studio- ja DTC- (direct to consumer) segmentteihin. Ensin mainittu on kasvanut vakuuttavasti niin uusien huvipuistojen kuin onnistuneiden lippuhintojen korotusten myötä. Esimerkiksi uutena aluevaltauksena Kiinaan vuonna 2016 avattu Shanghai Disney Resort on osoittautunut erittäin suosituksi matkakohteeksi.

tomi-paavilainen-disney-2

Disney tarjoaa viihdettä koko perheelle

Mediaviihteen puolella Disneyn asema vaikuttaisi olevan edelleen vain vahvistumassa yhtiön tekemien yritysostojen myötä. Segmentin huima kasvupotentiaali tekee yhtiöstä erityisen mielenkiintoisen sijoituskohteen. Disney yhdistetään helposti lapsille tuotettuun mediaan, mutta yhtiöllä on tarjolla viihdettä koko perheelle. Disney Studios omistaa muun muassa Marvel Studiosin, Lucasfilmin, Pixarin ja 20th Century Foxin. Tämän myötä Disneyn omistuksessa on 12 globaalisti kaikkien aikojen eniten tuloja tuottaneista 20 elokuvasta ja pitkä lista erittäin suosittuja tv-sarjoja. Disneyn omistama ESPN jatkaa edelleen kruunun jalokivenä urheilun saralla. Kanava on Yhdysvalloissa kallein tarjolla oleva kaapelikanava, jonka asiakkaat ostavat hinnasta huolimatta ohjelmiston ollessa ylivertainen.

Disney piti huhtikuussa kauan odotetun tiedotustilaisuuden, jossa se julkaisi suunnitelmiaan uuteen Disney+ -suoratoistopalveluun liittyen. Palvelu avataan vuoden 2019 lopussa Yhdysvalloissa ja seuraavan vuoden alussa Länsi-Euroopassa. Kuukausittaisen tilauksen hinta on ensi tietojen mukaan huomattavasti globaalisti tunnetuinta suoratoistopalvelu Netflixiä edullisempi.

Useat muut toimijat ovat Disneyn tapaan avanneet tai avaamassa omia DTC-palveluitaan. Disneyn etuna kilpailijoihin verrattuna on sen omistamat studiot, jotka tuottavat kassamagneetteja jatkuvalla syötöllä. Uuden tuotannon lisäksi jo aiemmin tuotetun sisällön määrä on merkittävä. Kilpailijat joutuvat käyttämään suuria summia rahaa joko oman sisällön tuottamiseen tai muiden tekemän sisällön esitysoikeuksiin. Disneyn tapauksessa sen uudesta DTC-palvelusta tulee luontainen jakelukanava huippulaadukkaalle sisällölle.Disney ennakoi yhä useamman kuluttajan siirtyvän suoratoistopalveluiden käyttäjiksi. Yhtiön omistuksessa onkin jo kaksi DTC-palvelua (ESPN+ ja Hulu). Jää nähtäväksi, kuinka kuluttajat aktivoituvat uuden Disney+ -palvelun tilaukseen. Lähtökohdat ovat herkulliset.

25.4.2019
Tomi-Paavilainen-kuva-ja-yhteystiedot