FINLANDIA BLOGI

MAAILMANTALOUS KUILUN REUNALLA VAI BUSINESS AS USUAL?

Maailmantaloudessa uutisia hallitsee monenlaiset ääritilanneskenaariot ja kohut. Totuus on kuitenkin hieman jotain muuta. Lukujen valossa viimeisimmän vuosikymmenen talouskasvu on ollut hyvällä tasolla, ja on sitä edelleen.

Yhdysvaltojen presidentti haluaa pysytellä koko maailman huomion keskipisteenä niin paljon ja niin usein kuin vain mahdollista. Hän rakentaa omaa media-arvoaan mahdollisimman suureksi, koska se tulee helpottamaan hänen liikemiesuraansa presidenttikauden (tai -kausien) jälkeen.

Trump on onnistunut tässä poikkeuksellisen hyvin viime vuosina. Varsinkin viimeisen vuoden aikana on tuntunut siltä, että maailmassa ei mitään muuta tapahdukaan kuin Donald Trumpin twiitit. Trumpin aloittama kauppasota Kiinan kanssa on pysytellyt otsikoissa jo yli vuoden, ja kauppasotaan on lisätty kierroksia lisää jälleen loppukesällä.

Media tarttuu helposti aiheeseen ja uutisoi mielellään kauppasodan negatiivisista vaikutuksista tiuhaan, mutta mitä maailmantaloudessa oikeasti tapahtuu tällä hetkellä? Yleistä uutisvirtaa seuratessa voisi kuvitella, että maailmantalouden kasvukehitys on ongelmissa ja että olemme jatkuvasti kriisitilanteessa. Viimeisimmän vuosikymmenen aikana olemme kokeneet ainakin finassikriisin, Kreikka-kriisin, eurokriisin, öljykriisin, terrorismikriisin, pakolaiskriisin, kauppasotakriisin ja vaikka mitä muuta.

Maailmantalous lukujen valossa

Jos kuitenkin tarkastelemme kylmästi talouslukujen valossa sitä, mitä maailmantaloudessa on tapahtunut näiden kaikkien kriisien aikana, huomaamme, että maailmantalous on kehittynyt ja kasvanut erittäin tasaisesti läpi koko 2010-luvun. Finanssikriisistä elvyttäessä maailmantalous kasvoi vuosina 2010 ja 2011 4–5 prosentin vauhtia, mutta vuosien 2012–2019 aikana maailmantalouden kasvu on ollut joka vuonna hyvin lähellä 3,5 prosentin vauhtia (vaihteluväli 3,3 – 3,8 %).

Tasaisempaa kasvun aikaa tuskin löytyy historiasta. Ja kaikki tämä kasvu on tullut aikana, jolloin olemme uutisvirran mukaan eläneet kuilun reunalla kriisistä toiseen. Mikä tämän kasvun taustalla sitten oikein on? Ei ainakaan Suomen talous, joka pääsi vasta viime vuonna yli 2007 vuoden BKT-tason. Maailma on yksinkertaisesti muuttunut ja mennyt tasaisesti eteenpäin: Vuonna 2010 maapallolla eli alle 7 miljardia ihmistä. Pian meitä on 8 miljardia, eli vuosikymmenessä maailman väkiluku on kasvanut lähes miljardilla ihmisellä.

Finlandia-group-factoring-3

Keskiluokka kasvaa hurjaa vauhtia

Samaan aikaan teknologinen kehitys on kasvattanut tuottavuutta ja teknologisen kehityksen vauhti on vain kiihtynyt. Merkittävin tekijä maailman talouskasvulle on kuitenkin ollut keskiluokkaisten ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu. Vuonna 2009 maailmassa eli 1,8 miljardia keskiluokkaista, nyt heitä on pian jo lähes 4 miljardia. Maailman keskiluokkaisten ihmisten määrä on siis kaksinkertaistunut tällä vuosikymmenellä ja heitä tulee vielä lähes kaksi miljardia lisää seuraavan vuosikymmen aikana. Keskiluokan kasvusta valtaosa keskittyy Aasian maihin.

Seuraava taantuma tulee varmasti jossain kohtaa. Teknisesti esimerkiksi Saksan talous käy jo tänä vuonna taantumassa autoteollisuuden kärsiessä historiansa suurimmasta murroksesta sähköautoihin. Maan vientiteollisuuden yskii muutenkin. Saksassa vallitsee kuitenkin täystyöllisyys. Työttömyys on jo historiallisen alhaalla ja valtiotalous on ylijäämäinen (elvytysvaraa siis löytyy).

Samoin Yhdysvalloissa kuluttajavetoinen talous on edelleen hyvässä vedossa. Monella on kaiken kauppasotahölynpölyn keskellä unohtunut koko asian oikea kokoluokka. Kiinan viennin arvo USA:han on alle kolme prosenttia USA:n BKT:sta ja vastaavasti USA:n vienti Kiinaan on alle prosentti Yhdysvaltojen BKT:sta. Ehkä kärpäsestä on tehty härkänen…

Maailmantalouden kasvu jäänee tänä vuonna viimeisen 10 vuoden kasvu-uran alalaitaan, mutta kuitenkin yli kolmeen prosenttiin, eli hyvin tasainen kehitys jatkuu edelleen ja maailman keskiluokan räjähdysmäinen kasvu tulee pitämään kasvu-uran tasaisena myös seuraavana vuosikymmenenä, vaikka suurempi taantuma voikin hyvin osua 2020-luvun alkupuoliskolle. Twiittejä voi siis seurata niiden viihdearvon takia, mutta yöuniaan ei silti kannata Trumpin sekoilun takia menettää.

29.8.2019

Juuso-kenkkila-kuva-ja-yhteystiedot-2