Brasilian uusi suunta

Brasilian talous on käynyt läpi useita kriisejä ja maassa on ollut paljon poliittista epävakautta sen jälkeen kun maa irtautui Portugalista vuonna 1822. Pari vuotta sitten esille tullut korruptioskandaali ja sitä seurannut poliittinen kriisi ja taantuma kuuluvat kuitenkin kokonaisuutena pahimpiin mitä maa on kokenut.

2000 -luvulla Brasilian taloudella meni todella hyvin aina vuoteen 2010 asti. Kysyntä raaka-aineille kuten öljylle ja rautamalmille oli vahvaa kehittyvien markkinoiden ja erityisesti Kiinan kysynnänkasvun siivittämänä. Tämä kasvatti Brasilian vientituloja ja maan talous kasvoi vahvasti myös vahvan kulutuskysynnän ansiosta.

Tilanne muuttui kuitenkin nopeasti. Finanssikriisin jälkimainingit ja kehittyvien maiden (Kiina) kasvun ja investointiaktivisuuden hidastuminen iskivät raaka-aineiden kysyntään ja hintoihin painaen yhdessä poliittisen umpisolmun kanssa Brasilian pahimpaan taantumaan sitten 1900-luvun alun.

Korruptio jyllää

Paperilla Brasilia näyttää varsin hyvältä. Se on maailman seitsemänneksi suurin talous ja pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman viidenneksi suurin. Maalla on suuret öljyvarannot ja maailman toiseksi suurimmat rautamalmin esiintymät. Brasilia on myös maailman toiseksi suurin soijan ja kolmanneksi suurin maissin tuottaja.

Maalla on kuitenkin omat haasteensa. Tuloerot ovat suuria, maan koulutustaso on erittäin heikkoa, infrastruktuuri on viime vuosikymmenen investoinneista huolimatta suuri haaste ja korruptiota esiintyy. Korruptiosta on myös tullut istuvan presidentin Dilma Rousseffin suurin uhka. Pari vuotta sitten esille noussut Petrobrasin suuriin investointeihin liittyvä lahjusskandaali on pysynyt otsikoissa aina tähän päivään saakka.  Kymmenet poliitikot ja yritysjohtajat ovat olleet epäiltynä (ja useat tuomittu) lahjusten annosta tai niiden vastaanotosta.

Korruptio näyttää ulottuvan aina politiikan huipulle asti. Presidentti Rousseff on kieltänyt tienneensä korruptiosta, vaikka hän istui Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana korruption aikoihin. Presidenttiä on kuitenkin epäilty valtion talouslukujen kaunistelusta (jotta alijäämä ei näyttäisi niin huonolta kuin se on ollut) ja lahjusrahojen käytöstä vaalikampanjassa edellisissä presidentin vaaleissa. Virkasyytteen uhka on ollut käsillä syksystä lähtien. 

Useita syitä

Heikko talouskehitys, työttömyyden nousu, korkea inflaatio yhdessä ilmenneen korruption kanssa ovat johtaneet suureen tyytymättömyyteen Brasiliassa, ja presidentti Rousseffin kannatusluvut matelevat todella alhaalla. Korruptioskandaalista lähtenyt poliittinen kriisi on puolestaan johtanut vaikeuksiin viedä läpi maan talouden tasapainottamiseksi kipeästi tarvittavia uudistuksia ja lakimuutoksia. Tyytymättömyys presidenttiin ja korruptioon ovat johtaneet useisiin mielenosoituksiin Brasiliassa, joista suurimpaan kokoontui maaliskuussa arvioiden mukaan jopa kolme miljoona kansalaista.

Istuvan presidentin tilanne muuttui tukalammaksi maaliskuun alussa, kun korruptiosta syytetty korkea virkamies kertoi presidentin työväenpuolueen vastaanottaneen lahjuksia ja Rousseffin olleen tietoinen korruptiosta. Tilanne heikkeni entisestään kun edellinen presidentti Lula da Silva vietiin kuulusteluihin vähän tämän jälkeen lahjusepäilyihin liittyen. Pelastaakseen tärkeimmän poliittisen liittolaisensa presidentti Rousseff nimitti Lula da Silvan ministeriksi, jotta häntä olisi vaikeampi syyttää.

Presidentin kannalta kenties keskeisin tapahtuma tuli maaliskuun lopussa, kun maan suurin puolue PMDB, joka on ollut presidentin työväenpuolueen tärkeä liittolainen, äänesti luopuvansa yhteistyöstä presidentin puolueen kanssa ja vetäytyvänsä hallituksesta. Keskeisen liittolaisen lähtö saattaa merkitä sitä, että Rousseff häviää virkasyyteäänestyksen, joka pitäisi tapahtua huhtikuun aikana.

Vaihtuuko valta?

Tällä hetkellä näyttääkin yhä todennäköisemmältä, että presidentti Rousseff ei tule istumaan presidenttikauttaan loppuun vuoteen 2018 asti. Hän tuskin kuitenkaan luopuu virastaan vapaaehtoisesti, vaan tulee puolustamaan presidenttiyttään kaikin mahdollisin tavoin. Presidentin viraltapano ei ole kuitenkaan mikään ennennäkemätön asia Brasiliassa, presidentti Fernando Collor de Mello joutui luopumaan virastaan vuonna 1992.

Maan talouden sekä markkinan kannalta olisi parasta, että presidentti vaihtuisi. Taloustilanne ei käänny kovinkaan nopeasti, mutta nykytilanteessa mikä tahansa muutos on parempi kuin nykyinen pattitilanne jossa uudistuksia ei saada vietyä läpi ja heikko taloustilanne näyttää pitkittyvän entisestään. Markkina onkin reagoinut myönteisesti mahdollisuuteen, että poliittinen kriisi olisi päättymässä, Brasilian pörssi on noussut helmikuun pohjilta 30 prosenttia ja maan valuutta on vahvistunut. Vallanvaihto maassa toisi näkemyksemme mukaan edelleen jatkoa viimeaikaiselle pörssinousulle.

Tomas-Haga-Yhteystiedot