Yritystapaamisia Sveitsissä

Kävimme maaliskuun puolivälissä Zurichin lähialueilla tapaamassa paikallisten yritysten johtoa. Matkan tarkoituksena oli etsiä uusia sijoituskohteita ja selvittää yritysten markkinanäkemyksiä. Tapasimme matkan aikana kahdeksan yhtiön edustajia, joista mainittakoon hissejä valmistava Schindler, henkilöstönvuokrausyritys Adecco, lukkoja ja turvallisuustuotteita tarjoava Dormakaba ja logistiikka-alan yritys Kuehne + Nagel.

Tapasimme Schindlerin edustajat yhtiön tehtaaseen rakennetussa esittelytilassa, jossa käytiin läpi yhtiön kehittelemää hissien ja koko toimisto- tai asuin talon kulkuratkaisua. Kehitteillä olevassa mallissa henkilö pystyy tunnistautumaan ja liikkumaan talon sisällä älypuhelimen avulla, jolloin erillistä avainta ei tarvita.

Järjestelmä osaa myös tilata automaattisesti hissin lähestyvälle henkilölle ja ohjata sen oikeaan kerrokseen, jossa joko toimiston tai asunnon ovi aukeaa henkilön lähestyessä automaattisesti. Ilman kulkulupaa kulkeva henkilö puolestaan tunnistetaan automaattisesti ja järjestelmä osoittaa kohdetta seuraavalla valolla luvattomasti kulkevan henkilön. Yhtiön mukaan järjestelmä on jo rakennettu Hongkongissa sijaitsevaan toimistorakennukseen, joten järjestelmän ottaminen käyttöön laajemmassa mittakaavassa ei ole välttämättä kovinkaan kaukaisessa tulevaisuudessa.

google_car

Vuokratyövoiman suosio kasvaa

Adeccolta saamamme viestin mukaan yritysten työntekijöiden tarve on jatkunut pääsääntöisesti suurena, mikä kertoo myös yleisen taloustilanteen jatkuvan vahvana. Markkina-alueita tarkasteltaessa esille nousee Brexitin vaikutus Britannian työllisyystilanteeseen. Yritykset ovat palkanneet vakinaisia työntekijöitä aiempaa selvästi vähemmän, mutta lyhempiä työsopimuksia tehdään edelleen varsin paljon.

Ranskan tilanne on puolestaan ollut toistaiseksi vahva, mutta presidentinvaaleista aiheutuva epävarmuus on tuonut hieman epävarmuutta työmarkkinoille. Raaka-ainevetoiset maat ovat olleet edelleen paineessa. Osittain tämän vuoksi Adecco lopetti toimintansa kokonaan Ukrainassa, Venezuelassa ja Venäjällä. Maiden poliittinen tilanne on toki aiheuttanut myös vastatuulta yritysten liiketoiminalle. Mielenkiintoisena tietona Adeccon edustaja kertoi yhtiön suurimman asiakkaan olevan Alphabet, joka vuokraa globaalisti Googlen kartta-aineiston kuvaavien autojen kuljettajat yhtiöltä.

ticket_scanner

Turvallisuusala muuttuu, investointeja tarvitaan

Lukkoja ja turvallisuustuotteita valmistava Dormakaba oli erityisen luottavainen tulevaisuuden näkymistään. Yhtiö on Ruotsissa pääkonttoriaan pitävän Assa Abloyn ohella maailman suurimpia toimijoita alallaan.

Toimiala muuttuu voimakkaasti lähivuosien aikana tekniikan kehityksen myötä. Yhtiöiden tulee näin ollen tehdä merkittäviä investointeja toimintansa kehittämiseen, mikä on erityisen raskasta pienemmille toimijoille. Suuremmat toimijat kasvavat tämän myötä oletettavasti yrityskauppojen myötä. Yleisten lukkojen ja avaintekniikoiden kehittymisen lisäksi tulevaisuuden merkittävänä kasvuajurina ovat esimerkiksi lentokentille rakennettavat lentolippujen ja passien lukijaportit. Myös esimerkiksi tilaukset jalkapallostadioneille asennettaviin pääsylipun tarkastaviin portteihin ovat lisääntyneet merkittävästi

cargo

Juna haastaa rahtilaivan

Logistiikka-alan yritys Kuehne + Nagel viestitti laivarahdin kasvaneen BKT:n kanssa samaa vauhtia. Erityisen vahvaa rahdin kasvu on ollut Aasian ja Euroopan välillä. Kuljetuksissa Eurooppaan on perinteisestikin ollut ylikysyntää, mutta viime aikoina myös toimitukset Aasian suuntaan ovat kasvaneet merkittävästi.

Mielenkiintoisena muutoksena on viime aikoina ollut Kiinan ja Puolan välisen rautateitse tehtävän kuljetusajan lyheneminen 11 päivään. Rautateitä pitkin tehtävän toimituksen nopeutuminen onkin syönyt hieman laivarahdin määrää. Kallista elektroniikkaa ei kuitenkaan rahdata käytännössä lainkaan rautateitse junavaunun mahdollisen katoamisen sekä talviajan haastavien sääolosuhteiden takia

Turvallisuus korostui yritysten viestinnässä erityisen paljon. Turvallisuuteen panostetaan sekä ihmisten fyysistä turvallisuutta ajateltaessa, että jatkuvasti yleistyvän esineiden internetin tietoturvan osalta. Kaiken kaikkiaan tapaamamme yritykset olivat positiivisia lähitulevaisuuden näkymien suhteen ja viestittivät odottavansa liiketoiminnan kehittyvän positiiviseen suuntaan kesää kohti mentäessä.

Lue lisää rahastoistamme >>>
Tomi-Paavilainen-kuva-ja-yhteystiedot-3