Trump-blogi

USA:n vaalit - toistaiseksi pelkkä säikähdys

USA:n vaalit järjestivät jättiyllätyksen ainakin eurooppalaisille. Vaalien lopputuloksesta on kirjoitettu monesta eri näkökulmasta jo väsymykseen saakka. On käsitelty taloutta, turvallisuutta, ympäristöä, populismia, kahtiajakoisuutta ja eriarvoisuutta. Kukaan ei oikein tiennyt mitä tämän kaltainen tulos toisi tulessaan.

Sijoittajan näkökulmasta vaalituloksen piti olla selvä, ainakin lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna. Osakekursseissa piti tapahtua selkeä korjaus maailmanlaajuisesti, korkojen piti laskea ainakin Yhdysvalloissa ja dollarin heikentyä. Nämäkään ennusteet eivät osuneet kohdalleen. Mistä tämä johtuu? Yksinkertaisesti sanottuna kukaan ei tiennyt mitä Trumpin politiikka tuo tullessaan. Hän ei ole liiemmin avannut agendastaan kuin populistista puolta. Ennen vaalituloksen vahvistumista tiedettiin, että rajoja tullaan asettamaan sekä ulkomaankaupalle että ulkomaalaisille, ja sekä vanhoja että uusia sopimuksia tullaan arvioimaan uudestaan. Pahimmat vaaliretoriikkasammakot on mielestäni syytä jo unohtaa, koska valinnan jälkeen voittopuheessa ääni oli muuttunut kellossa. Trump avasi myös mahdollisia infrastruktuuripanostuksia ja verojen leikkauksia.

Pitkän ajan seurauksia Trumpin valinnasta sijoittajalle on vielä vaikea arvioida, koska emme tiedä riittävästi uuden presidentin suunnitelmista. Mutta miten valinta vaikutti sijoitusten kehitykseen lyhyellä aikavälillä? Moni sijoittaja odotti varmasti korjausliikkeen mahdollistavaa oston paikkaa. Seurasin markkinoiden liikkeitä vaalipäivänä ja markkinoiden jo sulkeuduttua Yhdysvalloissa. Silloin tilanne näytti suoraan sanottuna karmealta ympäri maailman. USA:n indeksifutuurit olivat pahimmillaan isoimmassa mahdollisessa 5 prosentin laskussa, Japanin pörssi yli 6 prosentin laskussa ja Meksikon peso yli 16 prosenttia pakkasella. Sijoittajan näkökulmasta maailma näytti pelottavalta, kunnes Trump piti voittopuheensa. Puhe oli huomattavasti sovittelevampi kuin luultiin, ja markkinoiden laskulukemat pienentyivät vauhdilla. Isompaa reaktiota ei tullutkaan - niin kuin ei tullut Brexitinkään jälkeen.

Pari päivää vaalituloksen jälkeen markkinareaktiot ovat olleet ennalta odotettua pienemmät.  Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat toista prosenttia plussalla, dollari vahvistunut ja Euroopan sekä Japanin markkinat näyttävät samankaltaisia positiivisia lukemia. Raaka-aineissa muutokset ovat olleet vaihtelevia, kun kullan ja raakaöljyn hinnat ovat laskeneet ja muun muassa rautamalmin ja metallien hinnat nousseet voimakkaasti. Vaalituloksen ennakkoon arvioiduista seurauksista korkojenlaskukaan ei pitänyt paikkaansa, vaan valtionlainojen korot lähtivät nousuun molemmin puolin Atlanttia. Yhdysvalloissa on hinnoiteltu Trumpin mainitsemia valtavia infrastruktuurin parannussuunnitelmia. Korkojen nousu on looginen kehityskulku velkaelvyttämisen tielle lähtevälle valtiolle, joka on jo korviaan myöten veloissa. Mutta miten infrastruktuurihankkeet tullaan loppujen lopuksi rahoittamaan, jää nähtäväksi.

Suurimmat muutokset markkinoilla ovat tapahtuneet kehittyvien markkinoiden osakkeissa, valuutoissa ja velkapapereissa, sekä Aasiassa että Amerikoissa. Kaikki ovat heikentyneet voimakkaasti. Trumpin protektionistiset ja vapaakaupan sopimusten vastaiset puheet ovat varmasti vaikuttaneet tähän tapahtumakulkuun. Trumpin uskotaan rajoittavan etenkin Aasialaisten halpatuotteiden pääsyä Yhdysvaltain markkinoille. Pelkona voi olla kauppasota muun muassa Kiinan kanssa.

Sijoittajan näkökulmasta toistaiseksi on vaalituloksesta selvitty pelkällä säikähdyksellä, varsinkin jos pääpaino sijoituksista on ollut kehittyneillä markkinoilla. Trumpin ajaman politiikan seuraukset alkavat näkyä konkreettisesti, kun nähdään hänen kabinettinsa luottohenkilöt ja kuullaan yksityiskohtia poliittisesta agendasta.

Mikko-Korkala-Yhteystiedot