Tässä blogissa esitellään Finlandia Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen sijoituskohteina olevia yksittäisiä yhtiöitä. Finlandia Rahastoyhtiön osakerahastoja ovat Finlandia 2030 ja Finlandia Laatuyhtiöt.

Kuivuvatko luottoyhtiö Visan tulovirrat uusien maksutapojen yleistyessä?

Maksuliikenteessä eletään mielenkiintoisia aikoja, kun toimialalle pyrkii jatkuvasti uusia yhtiöitä innovatiivisten tuotteiden ja maksutapojen kanssa. Esimerkiksi Suomen katukuvassa on näkynyt viime aikoina Nordean mainoksia Google Payn saapumisesta Suomeen. Kuinka sitten esimerkiksi luottoyhtiö Visa pärjää kilpailijoiden puristuksessa? Vierailimme Yhdysvalloissa Visan pääkonttorilla, jossa tapasimme yhtiön edustajan ja keskustelimme yhtiön näkymistä.

Finlandia - Oman elämänsä pomoille.

Monelle tulee ensimmäisenä luottokortti mieleen kuullessaan nimen Visa. Visan juuret ajoittuvat vuoteen 1958, kun BankAmericard perustettiin ensimmäisten nykymuotoisten luottokorttien joukossa. Nimi Visa otettiin käyttöön vuonna 1976. Vuodet ovat kuluneet ja nykyään Visa on jo paljon muutakin kuin luottokortin nimi.

Tänä päivänä Visa dominoi globaalia elektronisten maksujen kenttää. Noin puolet koko maailman credit-maksuista tehdään yhtiön korteilla ja debit-maksuissa osuus on vielä tätäkin korkeampi. Yhtiön liiketoimintaverkosto koostuu 16 800 rahoituslaitoksesta, 44 miljoonasta kauppiaasta sekä miljardeista asiakkaille myönnetyistä luottokorteista. Tämän verkoston kautta Visa on muodostanut erittäin vahvan suojan liiketoiminnoilleen markkinoille pyrkiviä kilpailijoitaan vastaan.

Luottokorttiyhtiö vai teknologiayhtiö?

Onko Visa sitten putoamassa heikompaan asemaan kilpailijoiden kehittäessä yhä innovatiivisempia tapoja maksamiseen? Joidenkin listausten mukaan Visa on luottoyhtiön sijaan teknologiayhtiö, mikä kertoo osaltaan sen vahvuudesta. Yhtiö ei ole tyytynyt vain toimimaan luottokorttien parissa vaan se on jatkuvasti kehittänyt verkostoaan, omia maksutapasovelluksiaan sekä omaksunut muiden luomia tapoja

Visan vahvuudesta alallaan kertoo paljon se, ettei esimerkiksi maailman suurimpiin yhtiöihin lukeutuvat Apple ja Alphabet ole lähteneet haastamaan yhtiötä sen toiminnoissa. Kilpailun sijaan yhtiöt tekevät yhteistyötä ja käyttävät Visan olemassa olevia maksuverkkoja maksujensa prosessoimiseen, mikä näkyy esimerkiksi Apple Payn sekä Google Payn käytössä. Sovelluksilla tehdyt ostot veloitetaan asiakkaan luottokortilta, joka siis on hyvin todennäköisesti Visa. Markkinaa rikkovien toimien sijaan myös yhdysvaltalainen PayPal, joka on yksi menestyneimmistä maksutapakentän uudistajista, on tehnyt päätöksen yhteistyön tekemisestä Visan kanssa.

Markkinataloudessa muutokset saattavat tapahtua räjähdysmäisen nopeasti, joten tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää, että Visa on etunenässä luomassa tulevaisuuden standardeja digitaalisten maksujen kenttään aivan samoin kuin se aikanaan teki luottokorteille.

Tomi-Paavilainen-kuva-ja-yhteystiedot