Tässä blogissa esitellään Finlandia Rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen sijoituskohteina olevia yksittäisiä yhtiöitä. Finlandia Rahastoyhtiön osakerahastoja ovat Finlandia 2030 ja Finlandia Laatuyhtiöt.

Blogi: Helmi timantin sisällä?

Osakemarkkinoiden muutaman viikon takainen korjausliike oli hyvä muistutus sijoittajille siitä, että markkinaliikkeet alaspäin tapahtuvat nykyisessä kaupankäyntirobottien ja ETF-sijoitusten maailmassa erittäin nopeasti.

Nopeita markkinaliikkeitä tarkasteltaessa on hyvä muistaa, että lyhyellä aikavälillä osakemarkkinoiden kehitys muistuttaa satunnaiskulkua ja lyhyellä aikavälillä osakekauppojen ”oikea” ajoittaminen on aina vaikeaa.

Siksi keskitymme osakesijoituksissamme mieluummin pitkän ajan näkemykseen siitä, millä toimialoilla on parhaat kasvunäkymät ja mitkä laatuyhtiöt ovat mielestämme parhaassa asemassa hyötymässä tästä tulevaisuuden kasvusta.

”Keskitymme osakesijoituksissamme pitkän ajan näkemykseen siitä, millä toimialoilla on parhaat kasvunäkymät ja mitkä laatuyhtiöt ovat mielestämme parhaassa asemassa hyötymässä tästä tulevaisuuden kasvusta.”

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon teknologian suuresta murroksesta, joka on jo nyt muuttanut elämäämme todella paljon (esimerkiksi keskiverto amerikkalainen kuluttaja käytti viime vuonna yli 5 tuntia päivässä katsoen mobiililaitteidensa näyttöä) ja joka tulee lähivuosina mullistamaan monta toimialaa muun muassa automaation, koneoppimisen, robotiikan ja tekoälyn sovellusten kautta.

Suurin osa työajastamme osakesalkunhoidon puolella kuluukin mahdollisten sijoituskohteeksi kelpaavien yhtiöiden löytämiseen ja analysoimiseen, ja aina silloin tällöin eteen osuu todellisia timantteja. Tällä kertaa ajattelin esitellä timantinkovan yhtiön, jonka sisältä löytyy vielä helmi ja jonka olemassaolosta moni sijoittaja ei varmasti edes tiedä mitään.

Teradyne2

Teradyne vahvasti mukana teknologiamurroksessa

Teradyne on amerikkalainen teknologia-alan yritys, jonka juuret juontavat aina vuoteen 1960 asti. Kaksi vanhaa koulukaveria perustivat yrityksen silloin vielä uudelle puolijohdealalle. Heidän innovaationsa oli automatisoida mikropiirien ja puolijohteiden toimivuuden testaus, joka oli vielä tuolloin manuaalista ja aikaa vievää käsityötä.

Yhtiö kasvoi puolijohdemarkkinoiden kasvun mukana ripeään tahtiin heti alusta asti. Kilpailun kiristyminen 1970- ja 1980-luvuilla – muun muassa japanilaisten vallatessa markkinoita – opetti yhtiölle vaikeuksien kautta, että paras keino pärjätä kilpailussa on investoida jatkuvasti tuotekehitykseen ja innovointiin enemmän kuin mitä kilpailijat tekevät, vaikka se lyhyellä tähtäimellä painaisikin voittoja.

Tänä päivänä Teradyne on automaattisten testauslaitteiden globaali markkinajohtaja. Todennäköisesti sinunkin kotoasi löytyvä elektroniikka (tietokoneet, televisiot, matkapuhelimet yms.) on käynyt jossain tuotantovaiheessa Teradynen testauslaitteiston kautta laadun ja toimivuuden varmistamiseksi. Historiallisesti puolijohdeala on ollut hyvin syklinen, mutta Teradyne on tuplannut liikevaihtonsa yli 2 miljardin dollarin tasolle viimeisen kymmenen vuoden aikana ja viimeisen neljän vuoden aikana keskimääräinen vuotuinen liikevaihdon kasvu on ollut yli kymmenen prosenttia.

”Todennäköisesti sinunkin kotoasi löytyvä elektroniikka on käynyt jossain tuotantovaiheessa Teradynen testauslaitteiston kautta.”

Internet of Things tuo tasaista kasvua vuosiksi eteenpäin

Samaan aikaan toiminta on ollut erittäin kannattavaa. Käyttökatemarginaali on noussut kymmenen vuoden aikana 10 prosentin tasolta yli 30 prosentin tasolle. Uskomme, että puolijohdealan syklisyys pienenee tulevaisuudessa, sillä tänä päivänä jo lähes kaikkiin laitteisiin tulee sisäänrakennettuna ”tietokone” mukaan, kun perinteisesti PC-markkinoiden kysyntä ajoi puolijohdemarkkinan kysyntään.

Yksi suurista seuraavan vuosikymmenen trendeistähän on niin sanottu internet of Things (ioT), mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että kaikki laitteet tulevat jatkossa olemaan jatkuvasti yhteydessä internetiin, eli käytännössä kaikkiin laitteisiin tulee sisäänrakennettuna tietokone, jonka mikropiirien ja muiden puolijohdekomponenttien toimivuus pitää aina testata. Uskomme siis, että Teradynen perusliiketoiminnan kasvu tulee jatkumaan erittäin suotuisana vielä pitkään.

”Perinteisen teollisuusrobotin hinta voi nousta miljooniin, näiden kevytrobottien hinnat lähtevät liikkeelle noin sadastatuhannesta eurosta.”

Kevytrobottien aikaan

Tästä päästäänkin yhtiön mielenkiintoisempaan osaan. Teradyne teki uuden aluevaltauksen ostamalla tanskalaisen Universal Robots -yhtiön kolme vuotta sitten 285 miljoonan dollarin hintaan. Kauppahintaa pidettiin varmasti silloin käsittämättömän korkeana: 285 miljoonaa yhtiöstä, joka teki edellisen vuonna liikevaihtoa vain 39 miljoonaa dollaria ja jossa oli ostohetkellä 150 työntekijää!

Universal Robots perustettiin vuonna 2003, ja vuonna 2008 yhtiö sai ensimmäisen robottinsa myyntiin. Yhtiön ideana on valmistaa niin sanottuja cobot-kevytrobotteja (collaborative robots), jotka toimivat työntekijän apuna ikään kuin lisäkäsinä tekemässä toistoa vaativia rutiinitehtäviä. Siinä missä perinteisen teollisuusrobotin hinta voi nousta miljooniin, näiden kevytrobottien hinnat lähtevät liikkeelle noin sadastatuhannesta eurosta ja tuottavuuden parantumisen ansiosta investoinnin takaisinmaksuaika on tyypillisesti vain 12 kuukautta.

Lisäksi roboteissa on panostettu erityisen paljon käyttöliittymän helppouteen, jolloin robotti on helppo ottaa käyttöön ja ohjelmoida nopeasti uudelleen työtehtävien ja tuotannon tarpeiden mukaisesti. Yhtiön nettisivuilla onkin tarjolla heidän oma robottiakatemia, jossa asiakas voi oppia robotin ohjelmoinnin perusteet alle kahdessa tunnissa!

Viime vuonna Universal Robotsin liikevaihto yli neljä kertaa suurempi kuin Teradynen ostaessa sen kolme vuotta sitten: 170 miljoonaa dollaria. Kasvu on itseasiassa kiihtynyt viime vuosina robottien kasvattaessa suosiotaan kaikessa teollisessa tuotannossa. Samaan aikaan kilpailu on tietenkin kasvanut toimialalla, mutta Universal Robotsilla on edelleen noin kolmasosa kokonaismarkkinasta, jonka odotetaan kymmenkertaistuvan viime vuoden tasolta vuoteen 2024 mennessä (lähteet: Loup Ventures, International Federation of Robotics ja Teradyne).

Mielestämme Teradyne on erittäin hyvässä markkina-asemassa teknologiasektorin kasvun jatkuessa – mitä enemmän maailmaan valmistetaan ”älykkäitä” laitteita, sitä suurempi kysyntä Teradynen automaattisille testaustuotteille tulee. Mutta mielestämme tätäkin mielenkiintoisempi asema yhtiöllä on robotiikkamarkkinoilla, joissa cobot-robottimarkkinat ovat vielä varsin alkutekijöissään ja kasvun odotetaan jatkuvan erittäin kovana pitkälle ensi vuosikymmenelle.

Rahastosivuillemme pääset tästä >>

Juuso-kenkkila-kuva-ja-yhteystiedot-2